Primul concert din cadrul “Imagine Baroque – Quasi una fantasia” International Tour, sustinut de pianista Sînziana Mircea – Young Steinway Artist, va avea loc joi, 25 mai 2023, ora 20:00, la Timisoara. Concertul este organizat de Filarmonica “Banatul” in cadrul Festivalului International “Timisoara Muzicala”, fiind gazduit de Centrul Reformat Noul Mileniu – detinator al uneia dintre cele mai noi si performante orgi din Romania. Festivalul face parte din agenda evenimentelor culturale incluse in programul “Timisoara – Capitala Culturala 2023”. Anul acesta, festivalul, aflat la cea de-a 47-a editie, include nume sonore, precum: dirijorul Cristian Macelaru, Orchestra Nationala a Frantei sau pianistul David Fray.

Acest turneu reflecta grandoarea barocului in toata splendoarea lui, aducand alaturi de pian instrumentul cel mai reprezentativ pentru aceasta epoca – orga. A fost un gand care m-a urmarit in ultimii ani, acela de a impleti sunetele pianului cu cel mai complex instrument creat vreodata, iar acum acest gand se transforma in realitate, datorita generozitatii cu care gazdele concertelor noastre au acceptat ideea iesita din tipar, care are in sine o doza mare de curaj. Fara un producator care sa parieze pe un proiect inovativ, total neobisnuit, ar fi fost imposibil. De aceea doresc sa le multumesc Filarmonicii Banatul, Festivalului Vara Magica, Conservatorului din Sassari si tuturor partenerilor din proiect. In primul rand, este nevoie de o sala care sa contina cele doua instrumente. Apoi este nevoie de un repertoriu, care trebuie creat pentru ca literatura nu exista pentru acest duo. Abia astept sa aud si eu pentru prima data cum suna un pian si o orga intr-o biserica la Timisoara, apoi intr-o catedrala din Sardegna – Italia, patria unde s-a scris istoria barocului muzical european, urmand ca apoi sa ajungem pe scena Ateneului Roman, in cadrul Festivalului Vara Magica, intr-un spectacol cu live video-mapping, acolo unde s-a nascut acest proiect anul trecut.”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Turneul International “Imagine Baroque – Quasi una Fantasia” reprezinta continuarea proiectului lansat de catre pianista in anul 2022. In acest an, seria inovatiilor continua cu prezentarea unui duo extrem de rar: pian si orga. Recitalurile de pian si orga sunt foarte rar prezentate, chiar si la nivel mondial, din cauza lipsei literaturii pentru un astfel de duo. Repertoriul include prezentarea unor lucrari necunoscute ale compozitorului italian Benedetto Marcello, descoperite de Sinziana Mircea in Biblioteca Conservatorului din Venetia. Acestea reprezinta rezultatele cercetarilor doctorale ale pianistei in calitate de doctorand al Universitatii de Vest din Timisoara, precum si ale stagiului realizat la Venetia, in cadrul Bursei de Cercetare “Nicolae Iorga” pe durata a 14 luni.

Turneul International care debuteaza joi, 25 mai, la Timisoara, cuprinde o serie de concerte sustinute in Romania si Italia, printre care se numara Sardinia (Catedrala din Sassari, 30 mai), Sfantu Gheorghe (Centrul de Cultura Arcus, 4 iulie), Bucuresti (Ateneul Roman – Festivalul Vara Magica, 12 iulie), Como (Caglio, 3 august), Milano (Rotonda del Pellegrini, 2 octombrie) si altele.

Invitatul Sînzianei Mircea in acest turneu este organistul italian Davide Mariano, unul dintre cei mai talentati si activi tineri organisti la nivel international, cu aparitii pe scene precum Musikverein si Konzerthaus Viena sau Notre Dame din Paris.

”Sunt foarte fericit si onorat sa particip ca organist in cadrul Turneului International “Imagine Baroque – Quasi una Fantasia”, mai ales ca va fi prima data cand vin in Romania. Ma bucut foarte mult sa incepem turneul la Timisoara, capitala culturala europeana in acest an, unde voi sustine si un curs Erasmus la Universitatea de Vest din Timisoara, urmand ca apoi sa revenim in Romania pentru concertul de la Ateneul Roman din Bucuresti. Impreuna cu buna mea prietena Sinziana Mircea, propunem un repertoriu neobisnuit, plin de surprize”, a declarat organistul italian Davide Mariano.

Celor doi muzicieni mentionati li se vor alatura mezzosoprana Roberta Serra (Sassari) si flautista Maria Velia (Bucuresti). Concertul de la Ateneul Roman din cadrul turneului va fi insotit de proiectii multimedia si video-mapping realizate live de artistul vizual Adistu.

”Daca in anul 2022 am pus accentul pe tehnologie, imbinand pianul cu live electronics, acum accentul cade pe inovatia fara precedent din epoca baroca, sonoritatile care au caracterizat-o si instrumentele care s-au nascut atunci, inclusiv “fortepiano”, precursorul pianului inventat de Bartolomeo Cristofori. Coincidenta sau nu, unul dintre cele trei instrumente ale sale care s-au pastrat pana in ziua de azi a apartinut chiar lui Benedetto Marcello, compozitor inclus in programul concertelor noastre in diferite formule.

Va astept cu mult drag la concerte!”, a spus Sînziana Mircea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *