Huawei Consumer Business Group anunță câștigătorii competiției HUAWEI NEXT IMAGE 2020, după o perioadă de 114 zile, dedicată înscrierilor, evaluărilor și jurizării. Ediția din acest an s-a bucurat de un număr record de înscrieri. Peste 1.19 milioane de imagini suprinzătoare au fost înscrise în concurs de către participanți din peste 120 de țări și regiuni. Cu o creștere a participărilor de 128% față de ediția de anul trecut, HUAWEI NEXT IMAGE 2020 rămâne una dintre cele mai populare și importante competiții de fotografie din lume.

La fel ca în edițiile precedente, printre câștigătorii competiției din 2020 s-au numărat și trei români, care au reușit să impresioneze juriul cu imaginile surprinse cu telefoanele lor Huawei. Gîlcă Miruna, Mocanu Costin Alexandru și Vasile Mihai Antonio sunt cei trei români pasionați de fotografie care s-au remarcat, în cadrul concursului, prin pasiunea de a surprinde detalii inedite în fotografii care spun povești.

Imaginea câștigătoare a Mirunei Gîlcă surprinde pasiunea pentru lectură în mijlocul naturii și detaliile inedite care completează armonios decorul. Fotografia a fost surprinsă cu ajutorul unui telefon HUAWEI P30 lite și este denumită, sugestiv, Curiosity. În același timp, imaginea The Mountain, înscrisă în competiție de Mocanu Costin Alexandru, surprinde frumusețea amețitoare a vârfului Kirkjufell. Peisajul impresionant a fost surprins cu un smartphone vârf de gamă HUAWEI P40 Pro. Pe de altă parte, Vasile Mihai Antonio a surprins, printr-o fotografie sugestivă, denumită Locked, o compoziție impresionantă, ce transmite povestea sentimentului de izolare. Smartphone-ul folosit este, de asmenea, vârful de gamă Huawei P40 Pro.

La nivel internațional, lista de câștigători arată astfel: 3 câștigători ai Marelui Premiu, 15 câștigători ai premiilor pe categorie, 50 de câștigători ai locului al doilea și 5 câștigători ai mențiunii de onoare. Fiecare câștigător al Marelui Premiu a primit suma de 10.000 de dolari (înainte de impozitare) din fondul de creație NEXT IMAGE, câștigătorii categoriilor câte 1.000 de dolari, iar câștigătorii tutuor categoriilor au beneficiat de un smartphone HUAWEI P40 Pro.

Câștigătorii Marelui Premiu provin din Danemarca, Argentina și China, imaginile câștigătoare fiind înscrise în categoriile „Hello, Life!”, „Live Moments”, dar și în noua categorie denumită „Storyteller”, destinată colajelor realizate cu mai multe imagini, cu un format flexibil, potrivit pentru a transmite o poveste.

Suntem încântați să anunțăm câștigătorii ediției HUAWEI NEXT IMAGE de anul acesta.”, a declarat Li Changzhu, Vice Minister, Consumer Strategy Marketing Department, Huawei Consumer Business Group. „Standardul ridicat al fotografiei a continuat să ne surprindă, atât în ceea ce privește calitatea imaginilor, cât și în ceea ce privește poveștile incredibil de emoționante din spatele lor. Ținând cont de optimizarea capabilităților de fotografiere ale telefoanelor Huawei și cu îmbunătățirea permanentă a talentului artistic, abia așteptăm să vedem ce imagini vor fi înscrise anul viitor.”, continuă acesta.

Juriul competiției de renume mondial HUAWEI NEXT IMAGE a fost format dintr-un grup de fotografi celebri, printre care: fotograful Magnum,  Steve McCurry – reprezentativ pentru fotografia contemporană, Steve McCurry – fotograful rus de modă Elizaveta Porodina, fotograful suedez și curator Karolina Henke și fotograful canadian de sporturi extreme, Reuben Krabbe. Lor li s-au alăturat Andrew Garrihy, Global Chief Brand Officer, Huawei Consumer Business Group și Li Changzhu, Vice Minister, Consumer Strategy Marketing Dept., Huawei Consumer Business Group.

Anul acesta, Huawei le-a oferit participanților două opțiuni de înscriere. Pe lângă accesarea site-ului oficial, înscrierea a fost posibilă și prin intermediul comunității NEXT IMAGE.

Câștigătorii premiilor NEXT-IMAGE spun povești prin imaginile surprinse

Fotografia încântă nu doar prin modul în care surprinde sentimentele fotografului în momentul realizării ei, ci și prin modul în care surprinde poveștile și oamenii din ziua de astăzi. HUAWEI NEXT IMAGE le oferă fotografilor o nouă platformă pentru a-și spune poveștile și pentru a-și exprima sentimentele.

Câștigătorul danez Sune Pedersen a folosit obiectivul pentru a surprinde căldura îmbrățișării unui bunic, la ziua sa de naștere, primită din partea nepoților, despărțiți de o folie din plastic, în timpul pandemiei. Era pentru prima dată după câteva luni când își părăsea casa. Pedersen a asistat la acest moment special și a surprins această imagine cu smartphone-ul său, emoționându-i pe toți cei care au văzut-o.

© Sune Pedersen (Danemarca), The Hug, fotografie realizată cu HUAWEI Mate 10 Pro

Mențiunile juriului:

Imaginea <<The Hug>> ilustrează ideea de poveste. Aceasta descrie situația cu care s-au confruntat miliarde de oameni de la începutul pandemiei. Este intimitatea în epoca COVID-19, în lumea în care trăim acum. Încă avem nevoie, mai mult decât oricând, de atingerea umană, de conexiunea cu cei dragi. Trebuie să găsim noi modalități de a oferi dragoste, atenție și afecțiune pentru a evita singurătatea și pentru a fi siguri că persoanele în vârstă nu rămân izolate.”, spune Steve McCurry, fotograf Magnum (SUA).

Mi-a plăcut instant fotografia <<The Hug>>. Nu este nevoie de legendă, înțelegem imediat cu toții emoția profundă și povestea din fotografie. Este o imagine perfectă. Vorbește despre umanitatea de astăzi, despre distanța și apropierea pe care le simțim. Chiar și în cazul celor mai puternice emoții din 2020, există întotdeauna o barieră. Puține fotografii reușesc asta: o comunicare instantanee mai puternică decât cuvintele.”, completează Reuben Krabbe, Fotograf de sporturi extreme (Canada).

Fotograful argentinian Carloman Macidiano Céspedes Riojas a folosit camera smartphone-ului personal pentru a surprinde o serie de momente cotidiene. Cele nouă imagini din această secvență pot părea fără legătură la prima vedere, dar calmul și liniștea din ele amintesc de vremuri mai simple. Imaginea intitulată Resilience din categoria Storyteller a primit și ea Marele Premiu.

Câștigătorul Marelui premiu și al categoriei Storyteller

© Carloman Macidiano Céspedes Riojas (Argentina), ResilienceHUAWEI P10

Mențiunile juriului:

În seria <<Resilience>>, lumina, atmosfera și compoziția au dus la un frumos echilibru de grație și seninătate. Există un sentiment general de calm, iar artistul a combinat cu succes și armonie elemente naturale, oameni și animale.”, spune Steve McCurry, Fotograf Magnum (SUA).

2020 este un an al dramei, al singurătății, dar și o întoarcere la liniște. Un apel la simplitate. Este, de asemenea, un timp de contemplare; anul acesta privim mai atent toate lucrurile. Cine sunt eu? Cine suntem noi? Unde locuiesc? Cum îmi găsesc liniștea? Eseul foto Resilience arată toate aceste sentimente și multe altele.”, completează Reuben Krabbe, Fotograf de sporturi extreme (Canada)

Al treilea Mare Premiu a fost acordat operei fotografului chinez Lin Haiyin, Master of the Horse and the Horses. În acest videoclip de patru minute, stăpânul cailor vorbește în vechiul dialect tadjik, spunând povestea de generații a tadjicilor și cailor.

Câștigătorul Marelui premiu și al categoriei Live Moments

© Lin Haiyin (China), Master of the Horse and the HorsesHUAWEI P40 Pro

Mențiunile juriului:

Acest scurtmetraj m-a impresionat încă de când l-am văzut prima dată! Este un film frumos, important și interesant. Mi-aș dori să-l fi realizat eu și aș vrea să aflu mai multe despre călăreț și nepotul său!”, spune Karolina Henke Fotograf de portret, Recomandat de Profoto (Suedia).

Este important de remarcat faptul că numărul de înscrieri în categoria Timeline a premiilor din acest an a fost de 22 de ori mai mare față de anul trecut, ceea ce arată că oamenii sunt din ce în ce mai interesați să-și înregistreze momente din viață. Acest fenomen ar putea fi legat de dezvoltarea rețelelor 5G și de popularitatea videoclipurilor scurte precum vlog-urile. Înregistrarea video le poate oferi utilizatorilor mai multe posibilități și poate păstra amintirile mai vii.

Pe lângă cei trei câștigători ai Marelui Premiu, există și alte câteva lucrări premiate care i-au surprins pe jurați.

Top 3 categoria Near Far

© Dong Yanru (China), Horse WhispererHUAWEI P30 Pro

Mențiunile juriului

„Îmi place! Este o operă de artă. Mi-ar plăcea să o am ca tablou pe peretele meu!”, spune Karolina Henke, Fotograf de portret / Recomandat de Profoto (Suedia).

Autorul a fotografiat doi cai pe marginea canionului cu un teleobiectiv, producând un efect de liniște. Nu există niciun intrus în natură. Întreaga scenă și culorile sunt uluitoare.”, completează Li Changzhu, Vice Minister, Consumer Strategy Marketing Dept., HUAWEI Consumer Business Group.

Top 3 categoria Hello, Life!

© Aljona Akszjonovics (Alena Axenovich) (Ungaria), Life GoalsHUAWEI Mate 20 lite

 

Mențiunile juriului:

„Este o scenă foarte senină; compoziția și culorile sunt plăcute. Mă gândesc că sunt un cuplu în vârstă – soția dezleagă un rebus, iar soțul, cu pălăria pe cap, citește o carte. Aș vrea să știu de cât timp sunt împreună. Sunt în vacanță? De cât timp sunt acolo? Momentele interesante de viață surprinse pe un telefon mobil nu trebuie să fie neapărat înscrise la un concurs pentru a fi prețuite. De exemplu, indiferent de câte ori este vizualizată imaginea, aceasta îi va aminti întotdeauna fotografului de sentimentul pe care l-a avut în acel moment”., declară Li Changzhu, Vice Minister, Consumer Strategy Marketing Dept., HUAWEI Consumer Business Group.

Câștigătorul categoriei Hello, Life!

©Andrea Biri-Toth (Ungaria), Summer timeHUAWEI Mate 9

Mențiunile juriului:

„Această fotografie prezintă un moment în familie surprins cu un smartphone. Din punct de vedere tehnic, nu este ușor să surprinzi o astfel de imagine. Obturatorul, expunerea și focalizarea trebuie să fie rapide și precise. Sunt foarte fericit că utilizatorii pot crea și surprinde orice doresc datorită vitezei smartphone-ului Huawei.”, spune Li Changzhu, Vice Minister, Consumer Strategy Marketing Dept., HUAWEI Consumer Business Group.

Top 3 categoria Storyteller

©Monchai Parteeppichai (Thailanda), FaceHUAWEI P30 Pro

Mențiunile juriului:

„Ceea ce vedeți sunt imagini obișnuite care oferă impresia unei serii de chipuri. Acest lucru se datorează faptului că autorul a surprins în mod conștient detalii despre viață și apoi le-a aranjat meticulos pentru a crea acest efect. Dispunerea celor nouă fotografii este extrem de surprinzătoare, remarcabil de armonioasă și plăcută privirii.”, declară Li Changzhu, Vice Minister, Consumer Strategy Marketing Dept., HUAWEI Consumer Business Group.

Explorarea umanității cu ajutorul tehnologiei

Printre înscrierile la NEXT-IMAGE din acest an, primele trei cele mai utilizate modele de smartphone sunt parte a seriei HUAWEI P. Seria HUAWEI P continuă să depășească granițele fotografiei mobile cu inovații tehnologice, inspirând utilizatorii globali de smartphone-uri și permițându-le să surprindă și să împărtășească frumusețea vieții oricând și oriunde.

În cei patru ani de NEXT IMAGE Awards, Huawei a continuat să construiască o platformă de fotografie globală mai sigură și diversă pentru cei pasionați, permițându-le să realizeze și să distribuie imagini.

Înscrierile din acest an includ multe lucrări care se concentrează pe copii, puterea femeilor, mediul natural și problemele sociale. Prin aceste imagini, mai mulți oameni pot înțelege ce se întâmplă în lume, acest lucru nefiind întâlnit în alte competiții de fotografie mobilă.

Despre HUAWEI NEXT IMAGE

Ca o parte importantă a Planului Huawei NEXT IMAGE care a început în 2017, premiile anuale NEXT IMAGE se angajează să inspire utilizatorii de telefoane mobile din întreaga lume pentru a crea o nouă cultură vizuală. „NEXT” din NEXT IMAGE se referă la fotografii care folosesc instrumente de generație următoare pentru a crea și răspândi conținut vizual de ultimă oră. „IMAGE” se referă atât la imagini statice, cât și la noi forme de expresie vizuală dinamică. HUAWEI a propus conceptul „NEXT IMAGE” pentru a evidenția anii de inovație în materie de expresie vizuală și pentru a crea un concept care să reprezinte o nouă școală de fotografie.

Premiile NEXT IMAGE întruchipează devotamentul Huawei față de meșteșugul și arta fotografiei moderne. Prin dotarea fotografilor în devenire cu tehnologie de ultimă oră, Huawei speră să le ofere posibilitatea de a-și exprima inspirația creativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *