Sfaturi pentru fete – Necesitatea aparatului dentar

Daca iti doresti sa arati bine si sa ai un zambet frumos, nu trebuie sa neglijezi aspectul dintilor. Daca ai probleme cu asezarea dintilor, poti apela la un aparat dentar, care o sa te scape de aceste probleme intr-un timp destul de scurt. Vreau sa iti explic ce implica purtarea unui aparat dentar si ce anume inseamna tratamentul ortodontic.

Tratamentul ortodontic reprezinta modalitatea prin care pot fi corectate anomaliile dento-maxilare, spre exemplu: inghesuiri dentare, spatieri dentare, dinti definitivi lipsa pe arcada, malocluzii, ocluzii incrucisate, supraacerite sau deschise. Majoritatea acestor probleme sunt mostenite de la parinti sau apar datorita unor obiceiori vicioase cum ar fi suptul degetului, respiratia orala, interpozitia limbii intre arcade.

De ce se face?

Importanta unui zambet atractiv nu poate fi subestimata. O infatisare placuta, este vitala pentru increderea de sine. Aceasta se inbunatateste in mod evident odata ce tratamentul aduce armonie intre dintii, buzele si fata pacientului. Din acest punct de vedere tratamentul orthodontic aduce beneficii vietii sociale si carierei pacientului.

Toata lumea ar trebui sa aiba o ocluzie (muscatura) sanatoasa. Ingesuirea dentara face dificila igienizarea prin periajul zilnic si de aici riscul de a fi afectati de carii si boala parodontala, chiar de pierderea prematura a dintilor. Problemele ortodontice pot cauza trauma ocluzala, urmata de afectarea smaltului dentar, suprasolicitare a osului ce sustine dintii si de aici din nou consecinte parodontale.

Cand se incepe tratamentul ortodontic?

Ideal este ca prima vizita la medical ortodont sa fie intre 5 si 7 ani, odata cu aparitia primilor dinti definitivi. Pentru multi dintre noi poate parea prea devreme, avand in vedere faptul ca in urma cu doazeci de ani tratamentul orthodontic era de cele mai multe ori asociat cu adolescenta. Pentru multi pacienti tratamentul inceput la o varsta frageda aduce beneficii dificil sau poate imposbil de atins oadata cu incheierea cresterii si schimbarii tuturor dintilor. In plus, tratamentul inceput la varsta mica scurteaza si usureaza o eventuala faza de tratament la o varsta mai inaintata in adolescenta. Unii pacienti care sunt tratati de timpuriu nu nu vor necesita aceasta faza secundara de tratament. Nu in cele din urma, tratamentul orthodontic precoce asigura un rezultat mai stabil fata de unul inceput cativa ani mai tarziu.

Tratamentul orthodontic se adreseaza si adultilor, tot ce trebuie sa faci este sa mergi la un cabinet stomatologic pentru consult, apoi medicul ortodont o sa decida care este varianta recomandata pentru obtinerea celor mai bune rezultate. In medie unul din patru pacienti este adult, asta datorita faptului ca in urma cu 20-30 de ani multe din tehnicile acuale nu erau cunoscute, sau pur si simplu constientizarea si interesul fata de problemele ortodontice este mult mai mic.

Cum se face?

Tratamentul orthodontic poate fi impartit in doua mari etape. Tratamentul activ de deplasare a dintilor si faza finala de contentie, de mentinere si stabilizare a rezultatelor. Tratamentul activ se pate face cu aparate mobile sau fixe in functie de dificultatea cazului clinic si varsta.

Aparatele mobile sunt formate dintr-o placuta de plastic si elemente de sarma. Necesita o buna cooperare cu pacientul si convingerea acestuia privind necesitatea purtarii unui numar de 16 ore pe zi a aparatului pentru atingerea scopului urmarit.

Aparatele fixe sunt formate din elemente lipite pe fiecare dinte (bracketi si inele) precum si alte elemente auxiliare. Actiunea lor este continua 24 di 24 de ore. Se gasesc sub doua forme: nefizionomice (metalice) fizionomice (ceramice).

De cele mai multe ori tratamentul orthodontic dureaza intre unu si trei ani, in funcie de varsta si cresterea pacientului severitatea cazului si nu in ultimul rand de cooperarea acestuia. Pretul unui aparat dentar difera de la cabinet la cabinet.

 Sfat

Indiferent de situatie iti recomand sa mergi la un cabinet stomatologic pentru un consult. In ziua de astazi majoritatea cabinetelor ofera consutatii gratuite. Eu am purtat aparat dentar aproximativ doi ani pentru a-mi rezolva problemele si pot spune ca acum sunt foarte multumita de aspectul meu atunci cand zambesc. Intodeauna este mai bine sa iti rezolvi problemele atunci cand sunt la inceput.

Lasa un Raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *